Drents Heideschaap
Het kleine, sobere Drentse Heideschaap behoort tot de oerrassen van Europa en is het oudste schapenras van het vaste land van West-Europa. Vanaf ongeveer 4.000 voor Chr. komt het in Drenthe voor. Het is een rustiek ras, wat te zien is aan de ranke bouw, de hoorns, de ruige vacht en het feit dat ze goed gedijen op schrale grond. Meer informatie over het Drents heideschaap >
Fokken Drentse Heideschaap
Herder Albert Koopman begon begin jaren ’80 met een kudde Drentse heideschapen voor landschapsbeheer op het Balloër veld. Vanaf 1986 was de schaapskudde zover gegroeid dat hij in staat was streng te selecteren, en hierna werden alleen nog goedgekeurde dieren voor de fokkerij ingezet. Vanaf 2001 is met de komst van herder Marianne gestart met het stellen van foldoelen in overleg met de Stichting Zeldzame Huisdieren(SZH) om het oude type Drentse heideschaap te bewaren voor de toekomst. Herders van Balloo is sinds 2006 een door de SZH erkend fokbedrijf voor Drentse heideschapen. Fokkers en houders van het Drentse heideschaap, verenigd in de Nederlandse Fokkersvereniging van het Drentse Heideschaap, dragen met het behoud van dit schaap bij aan het levend houden van een uniek, cultuurhistorisch landschap.
Landschapsbeheer in Drente
De Herders van Balloo beheren naast het Balloërveld nog een aantal andere natuurreservaten: Het Meindertsveen, natuurreservaat Drouwenerveen, deelgebieden in Taarlo, Tuinakkers, Papenvoort, Nooitgedacht, Watermolenven. De fokrammen en de jonge rammetjes lopen in die gebieden tot ze het gewicht hebben om geslacht te worden of ze worden geselecteerd voor de fokkerij.
SZH Oorkonde
De Herders van Balloo kregen in 2011 een oorkonde uitgereikt van de SZH Stichting Zeldzame Huisdierrassen en Levend Erfgoed voor hun pionierswerk met de Drentse heideschapen (een zeldzaam huisdierras).