Marianne Duinkerken, Schapenherder
Geplaatst op 20 december 2024

De Schaapherder: Stilte als Verbinding

Marianne Duinkerken (1957) werkt al 23 jaar als schaapherder. Met haar kudde van 400 Drentse Heideschapen trekt ze dagelijks door het Balloërveld in natuurgebied Drentsche Aa. Voor Marianne is het hoeden van schapen meer dan werk; het is een manier van leven waarin stilte en verbondenheid centraal staan.


Een onverwachte start

“Ik rolde eigenlijk bij toeval in het herderschap,” vertelt Marianne. “Tijdens een bezoek aan mijn zusje in Taarlo fietste ik over het Balloërveld. Daar sprak Albert, een lokale schaapherder, me aan. Hij had hulp nodig en vroeg of ik interesse had. Zo begon mijn avontuur.” Vanaf dat moment ging Marianne steeds vaker met de kudde op pad en leerde ze de fijne kneepjes van het vak.

Al snel ontdekte ze dat schapen niet zo volgzaam zijn als vaak gedacht. “De eerste keer dat ik alleen met de kudde op pad ging, dacht ik: dit kan ik wel. Maar zodra ik het hek opende, renden de schapen alle kanten op. Toen besefte ik pas hoe eigenwijs en koppig deze dieren kunnen zijn.”


Een leven in verbinding 

Het werk als schaapherder vraagt om constante aandacht en verbinding met de kudde. “Het veld, de schapen en ik vormen samen een drie-eenheid. Als ik niet in verbinding sta met de dieren, gaan ze hun eigen gang en ontstaat er chaos,” legt Marianne uit. Stilte speelt hierbij een cruciale rol. “In de stilte van de natuur kan ik echt luisteren naar de schapen en horen wat ze nodig hebben. Mijn oren zijn mijn belangrijkste gereedschap; die vertellen me alles over de kudde.”


Een fysieke uitdaging

Elke dag zet Marianne door weer en wind 30.000 tot 40.000 stappen. Het is fysiek zwaar werk, maar voor haar voelt het niet als een opgave. “Het herderschap geeft me rust en vervulling. De schapen zijn mijn leven, en ik zou me niets mooiers kunnen voorstellen. Elke dag in de natuur is anders, maar het blijft bijzonder om die stilte en verbondenheid te ervaren.”

Wil je Marianne en haar kudde een keer ontmoeten? Kom dan naar het Balloërveld en ervaar de rust en schoonheid van dit eeuwenoude beroep.

Voor een deel van het artikel kun je hier naar de pagina van het blad 'Zin' gaan!